Vysmiata žena s misou jabĺk
Galéria (6) Zdroj: iStock

Poznáte najlepší spôsob, ako skladovať jablká, aby vydržali svieže?

Svieže jablká sú typickým zimným ovocím a pri správnom skladovaní majú mimoriadne dlhú trvanlivosť. Viete, ako ich skladovať a čo urobiť pre to, aby nakrájané jablká nezhnedli?

Galéria

Žena dáva do chladničky jablko
Skladovanie jabĺk vo vode s kys. citrónovou
Zhnednuté jablko
Skladovanie jabĺk
Vysmiata žena s misou jabĺk

Ak neplánujete čerstvé jablká spotrebovať do jedného týždňa, nenechávajte ich na kuchynskej linke ani v miske na stole. Lepším miestom na skladovanie jabĺk je tmavé, vlhké a chladné prostredie
(- 0,5 °C až 1 °C). Vďaka takémuto prostrediu budú jablká čerstvé, šťavnaté a voňavé celé týždne. Výborne funguje aj zásuvka v chladničke, určená na uchovávanie zeleniny a ovocia. Počas chladnejších období môžete jablká skladovať aj voľne zakryté v garáži alebo v studenej pivnici. Nezabúdajte ich pravidelne kontrolovať a odstraňovať choré či poškodené plody.

Žena dáva do chladničky jablko
Zdroj: iStock

Poznáte „hormón dozrievania“?

Tým, že jablko odtrhneme zo stromu (alebo naložíme do košíka v obchode), neprestane zrieť. Jablká dozrievajú aj potom. Uvoľňujú etylénový plyn, ktorému sa medzi pestovateľmi hovorí aj „hormón dozrievania“. Tento plyn deň čo deň zmäkčuje šupku i dužinu plodov. To znamená, že budú dozrievať rýchlo. Udržiavanie jabĺk v chlade pomáha spomaliť uvoľňovanie tohto plynu.

Skladovanie jabĺk
Zdroj: iStock

Viete, aké plody sa nemajú skladovať s jablkami?

Myslite na to, že etylén urýchľuje dozrievanie aj viacerých iných plodín, preto by ste ich nemali skladovať spoločne. Ak je to možné, jablká uchovávajte oddelene od inej úrody – v samostatnej zásuvke alebo vo vetranej časti pivnice. Okrem jabĺk plyn dozrievania uvoľňujú tiež marhule, figy, melóny, banány, ale aj rajčiny. Etylén sa dokonca používa na urýchlenie dozrievania aj vo veľkom. Pestovatelia a poľnohospodári plody umiestnia do miestnosti alebo špeciálneho trezoru napusteného etylénom – tým pádom môžu úrodu skôr predať. Samozrejme, omnoho lepšie je prirodzené dozrievanie.

Ako zabrániť hnednutiu jabĺk

Len čo jablko nakrojíte, dužina začne pomaly hnednúť od vzdušného kyslíka. Spomaliť proces môže trochu kyseliny (ako je citrónová šťava alebo ocot), ale dokonca aj voda. Zaujímavou alternatívou je jednoduchý soľný roztok. Plátky jabĺk pritom nebudú slané – len mierne, dokonca soľ zvýrazní prirodzené chute ovocia. Ak máte obavy zo soli, jednoducho jablká pred konzumáciou opláchnite.

Zhnednuté jablko
Zdroj: iStock

Soľný roztok proti hnednutiu jabĺk

Zmiešajte ½ čajovej lyžičky soli v 1 šálke studenej vody, kým sa nerozpustí. Pridajte nakrájané jablká a namočte asi na 10 minút. Jablká sceďte a skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Tesne pred podávaním alebo balením ich opláchnite studenou vodou, aby ste nakrájané porcie zbavili prípadnej povrchovej soli. Roztokom ošetrené nakrájané jablká vydržia svieže v chladničke až päť dní.

Skladovanie jabĺk vo vode s kys. citrónovou
Zdroj: iStock

Hnednutie sa však nedá úplne zastaviť, preto jablká vždy skladujte celé, kým ich nezjete alebo ich spracujte na produkt, ktorým dosiahnu vyššiu trvanlivosť.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Stanley says:

    My sme voľakedy, (mám len 49) kúpili dve bedničky jabĺk a mali mesiac aj viac na balkóne, žiadne, že 5 dní nasolené a nebodaj v chladničke (takú chladničku sme zas nemali) a boli stále super… Ako áno, soľ nad zlato, ale ovocie sa dá aj bez soli

  2. jozef says:

    „vlhké a chladné prostredie – 0,5 °C až 1 °C“
    Mna by len zaujimalo, kto moze mat doma taketo prostredie. A ked pisem doma, mam na mysli dom, nie bytovku.
    V pivnici nikdy nemozete mat taku nizku teplotu a ked to date niekde, kde vonkajsi mraz vychladi miesto na pozadovanu teplotu, bude ta teplota velmi nestabilna, raz 0°C a o par dni,ked sa otepli, tak aj 8°C, co znamena, ze jablka sa pekne „spotia“ a mate zarobene na pekny problem.
    Takze tato rada, co sa tyka teploty je uplne mimo realitu.

  3. Agnesa says:

    moja babka a dedko bývali v dome, mali tam pivnicu, tzv. úkryt, ktorý používali hlavne cez 2.svet.vojnu, ale v tej pivnici boli super podmienky na jablká a iné ovocie, ako aj na zeleninu, do novej úrody boli stále čerstvé, na to však môžeme iba spomínať, dom je už zbúraný v r.1972, a my skúšame uchovať ako-tak čerstvé jablká iba na balkóne

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.