Vajcia na mrazenie
Zdroj: istock.com

Vajcia môžete skladovať aj rok! Viete, ako ich správne zmraziť?

Máte v chladničke veľa vajec, už sa blíži ich termín spotreby a nedokážete ich zužitkovať? Máte možnosť kúpiť väčšie množstvo kvalitných vajec za skvelú cenu, len neviete, čo s nimi? V oboch prípadoch je šikovným riešením mrazenie. Vedeli ste o tom, že aj vajíčka sa dajú zamraziť, len treba vedieť, ako na to?

Potrebujete vajíčka, soľ alebo cukor, formu na muffiny, vrecká alebo nádoby na mrazenie potravín.
Do každej misky vo forme na muffiny rozbite jedno alebo dve vajíčka. Podľa toho, či budete ďalej mrazené vajíčka používať na slaný alebo sladký spôsob, pridajte to každej misky k vajíčkam trochu soli alebo cukru (na jedno vajce 1/8 lyžičky soli alebo cukru). Vidličkou zľahka rozšľahajte vajíčka, kým sa žĺtka a bielka nezmiešajú.

Žĺtka v miske
Zdroj: iStock

Prečo pridať soľ alebo cukor?

Cukor alebo soľ pridávame do vajec pred mrazením nielen na dochutenie, ale predovšetkým preto, že vaječné žĺtky majú želatínovú vlastnosť a po zmrazení zhustnú. Pridaním soli alebo cukru pred zmrazením tomu zabránite. Takto pripravené vajcia v muffinovej forme prikryte, napríklad papierom na pečenie a uložte do mrazničky, kým nezmrznú (asi 4 – 6 hodín). Potom ich vyberte z formy a premiestnite do mraziacich nádob alebo vrecúšok na mrazenie potravín.

Nádoby či vrecúška si označte dátumom mrazenia, množstvom uložených vajec a nezabudnite pripísať, či ste do vajec pridali soľ alebo cukor. Pri príprave jedla potom použite menej soli alebo cukru. V mrazničke vydržia až jeden rok.

Vajíčka v pláte
Zdroj: iStock
NÁŠ TIP
Vajcia vždy zmrazujte v množstve, ktoré použijete naraz. Okrem formy na muffiny môžete na ich mrazenie použiť aj väčšie plastové nádoby na ľad.

Samostatné zmrazovanie bielkov a žĺtkov

Zmrazovanie vaječných bielkov – bielky v miske premiešajte vidličkou, potom ich zmrazte na 4 – 6 hodín a preložte do vrecúška na mrazenie v množstvách, ktoré použijete na obľúbené recepty. Uložte do mrazničky označené dátumom a množstvom.

Žĺtka v miske
Zdroj: iStock

Zmrazovanie vaječných žĺtkov – žĺtky mierne rozšľahajte vidličkou, pridajte k nim soľ alebo cukor, zmrazte na 4 – 6 hodín a preložte do nádob alebo vrecúšok na mrazenie v množstvách, ktoré použijete naraz. Samotné vaječné žĺtky sa nezmrazujú tak dobre ako vaječné bielky, ale sú stále použiteľné v omáčkach, omeletách a ďalších jedlách.

Ako rozmraziť mrazené vajcia?

Zmrazené vajíčka pred použitím nechajte rozmraziť v uzavretej nádobe v chladničke po
dobu 6 – 8 hodín alebo cez noc a ihneď použite. Na urýchlenie rozmrazovania vložte nádobu
do misky so studenou vodou.

Sabína Zavarská
Zdroj: happymoneysaver.com
Foto: istock.com

  1. Miroslav says:

    ako sa dá u vajca stanoviť termín spotreby…?

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.