image 35196 25 v1
Galéria (7)

Ako si vyrobiť voňavé domáce mydlo

Kuchyňa je miestom neobmedzených možností. Ak práve nemáte chuť variť, využite, čo vám ponúka, a pustite sa do výroby mydielok. Voňavé, milé, takmer na zjedenie.

Galéria

Výroba domáceho mydla
Výroba domáceho mydla
Výroba domáceho mydla
Výroba domáceho mydla
Výroba domáceho mydla
Výroba domáceho mydla

Materiál a pomôcky

• glycerín na mydlo

• odlievacia forma na mydlo

• vonný olej (uhorka, melón)

• kôra z citrónov a pomarančov

• vlnitý kartón

• kancelársky papier

• špagát

• miska na miešanie

• mikrovlnka

• rúra

Glycerín na mydlo, 4,69 €/250 g, 8,57 €/500 g; odlievacia forma na 4 mydlá, rôzne tvary a veľkosti, 4,60 €; vonný olej (uhorka, melón), 10 ml, 2,40 €; farba do mydla, 10 ml, rôzne farby, 2,16 €; vlnitý kartón 475 gsm, A4 natur, 0,47 € ; všetko CREATIVE v Panta Rhei

PRACOVNÝ POSTUP

1 Citróny a pomaranče umyte, osušte a kôru z nich postrúhajte na plech pokrytý papierom na pečenie. Nechajte sušiť v rúre pri nízkej teplote.

2 V mikrovlnnej rúre roztopte glycerín na výrobu mydla. Priebežne ho kontrolujte a vyberte až vtedy, keď je celý roztavený. 

3 Do rozpusteného glycerínu nakvapkajte pár kvapiek vonného oleja, ktorý celé mydlo prevonia.

4 Do zmesi nasypte postrúhanú a v rúre usušenú kôru z citrusov a poriadne ju premiešajte.

5 Do odlievacej formy nalejte až po okraj pripravenú mydlovú zmes a nechajte vychladnúť, kým nestuhne.

6 Mydielka vyklopte z formy, obaľte vlnitým kartónom a špagátikom a darček pre vašich blízkych je hotový.

tip

Na dotvorenie mydiel použite čokoľvek, čo vám v kuchyni padne do oka. Vločky s medom? A „raňajkové mydielka“ sú na svete 🙂

Po naliatí pripravenej mydlovej zmesi do formičiek vytvorte zo špagátu uško a jeho konce vložte do roztopeného glycerínu. Po stuhnutí mydielka si ho tak môžete zavesiť kdekoľvek, aby prevoňalo priestor.

Text a foto: Lucia Pristachová Hô-Chí
Realizácia: CREATIVE a Tvorivé ekoBývanie

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.