Z brokolice či karfiolu zvyčajne jeme len najjemnejšie časti – neotvorené ružičky. Okrem toho, že je vhodné pridať do jedál aj stonky, ktoré obsahujú viac cenných živín, ani listy nemusia končiť v koši. Prečo a ako ich zužitkovať?
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Pestovanie vlastných rajčiakov zo semien je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby vaša záhrada bola toto leto plná úrody chutných červených plodov – a presne tých odrôd, ktoré máte najradšej. Navyše je to zábavné, obohacujúce a na výber máte podstatne viac druhov semien ako už predpestovaných sadeníc z obchodov.
Každoročne pribúdajú na trh nové zaujímavé odrody – vytvorené tak, aby ponúkli nielen nezvyčajné tvary či farebnosť, ale aj unikátne chute. A to všetko pri nenáročnej starostlivosti. Je prirodzené, že pre mnohých záhradníkov je možnosť vyskúšať si pestovanie nových rastlín každoročnou výzvou. Hľadáte jedinečný druh zeleniny, ktorým by ste ozvláštnili vašu záhradu? Vypestujte si niektoré z týchto zaujímavých plodín.
Ananás z vlastnej úrody? Áno, je to možné, pretože sa veľmi ľahko rozmnožuje na svetlom a teplom okne orientovanom na juh. Stačí, ak použijete z plodu ananásu listový odrezok, ktorý pri príprave ananásu väčšinou vyhadzujeme.
Možno sa vám pri pokusoch o pestovanie byliniek či zeleniny na balkóne alebo terase priveľmi nedarilo. Existuje však jedna plodina, ktorá sa prekvapivo ľahko pestuje a dokonca je veľmi obľúbená. Nehovoriac o tom, že si väčšina ju považuje za vhodnú na pestovanie iba v záhradách. Reč je o zemiakoch!
Chutný baklažán si môžete vysiať práve v tomto období. Ktoré sú osvedčené odrody a ako vysiať osivo?
Baklažán patrí k vyhľadávanej teplomilnej zelenine. Ide o chutnú a zdravú zeleninu, a to je jeden z dôvodov, prečo jej dať v tohtoročnej sezóne príležitosť. Práve v tomto období si ju môžete predpestovať.
Ak chcete mať bohatú úrodu, musíte svoje ovocné stromy pravidelne rezať. A práve v zimných mesiacoch je najvhodnejší čas na rez jadrovín, ako sú jablone, hrušky a duly. Správny rez nie je až taký náročný, ak poznáte niekoľko základných pravidiel. S týmito tipmi to zvládnete.
Či už pripravujete kuracie mäso, dusenú zeleninu, fašírky, marinádu alebo dresing – cesnak urobí každé jedlo ešte chutnejším. Nehovoriac o tom, že je plný zdraviu prospešných látok. Jediný problém je jeho lúpanie. Tenké vrstvy šupiek sa neodstraňujú najľahšie, našťastie aj na to vymysleli šikovní kuchári zjednodušenie.
Už piaty rok kontrolujeme v záhradách, sadoch, skleníkoch a poľných pokusoch baktérie Bacillus mojavensis (amazoN), ich práca je veľkým úspechom na podporu rastu a zlepšenie zdravotného stavu rastlín. Po nespočetných štúdiách demonštrujeme aspoň sedem spôsobov, ako sú tieto baktérie na prospech pre naše rastliny.
Rebarbora patrí medzi trvácu zeleninu a v poslednom čase je veľmi obľúbená. Vysadiť si ju môžete na jar, ale aj počas jesene, ideálny je na to október.
Sezóna jabĺk pre pestovateľov často znamená viac sviežich plodov, ako ich hneď dokážu spotrebovať. Bez ohľadu na to, či máte jablkový sad, jednu mladú jabloň alebo si jablká nakupujete– vždy sa oplatí poznať spôsoby, ako jablká skladovať, aby ste uchovali ich čerstvosť.
Sódu bikarbónu okrem pečenia používame aj na čistenie v domácnosti, najčastejšie v kombinácii s octom. Miska so sódou bikarbónou v chladničke zase eliminuje zápach. V interiéri má tento biely prášok mnohostranné využitie, prečo ho nepoužiť aj vonku?
Kde sa diskutuje