naklíčené mungo fazuľky
Zdroj: istock.com

Množstvo živín aj v zime? Naklíčte si mungo fazuľky

Pre mnohých z nás je zima pochmúrnym obdobím, a to špeciálne tohtoročná. Navyše, ak máme pestovateľské sklony, aj záhrada nám chýba. Nehovoriac o slnečných lúčoch. Napriek nepríjemnému počasiu vonku si predsa len môžeme niečo zdravé a chutné vypestovať aj doma v teple. A dokonca veľmi rýchlo. Viete, ako si naklíčiť mungo fazuľky?

Naklíčené fazule, a nielen mungo, sú populárne v ázijskej kuchyni ako doplnok do šalátov, príloha,  ale tiež ako náplň do sendvičov či jarných závitkov. Sú plné zdraviu prospešných živín, bielkovín a vlákniny. Ľahko sa pestujú – už za päť dní máte chutné a výživné  klíčky. Na klíčenie semien sa používajú keramické klíčiace misky. Spodná má uzatvorené dno, dve nad ňou sú perforované, aby vytekala prebytočná voda a fazuľky nezačali degradovať. Ak nemáte klíčiace misky, ľahko si pomôžete kartónom od džúsu.

mungo fazuľky
Zdroj: istock.com

Ako naklíčiť mungo fazuľky?

Najskôr dôkladne opláchnite polovicu šálky mungo fazuliek. Malo by to byť približne 80 gramov. Vložte ich do misky a podlejte vodou. Nechajte namočené cez noc, minimálne 12 hodín.

Nasledujúce ráno budú fazuľky „nabobtnané“. Teraz zoberte prázdny kartón od džúsu a dôkladne ho umyte mydlovou vodou, opláchnite. Nepoužívajte kartóny od mlieka, ani od tekutín, ktoré nie sú kyslé. Kartón nude vašou klíčiacou jednotkou, ktorá udrží fazuľky v tme a podporí rast bledších výhonkov.

naklíčené mungo fazuľky
Zdroj: istock.com

Ako upraviť kartón od džúsu na klíčenie fazule mungo?

Do horných rohov kartónu vyrežte zárezy. Otvory by mali byť dostatočne veľké na to, aby mohla cez ne odtekať voda, ale menšie ako fazuľky, aby nevypadli. Tieto zárezy tiež pomôžu rastúcim klíčkom dýchať.

Namočenú fazuľu sceďte a potom ju cez otvor na nalievanie džúsu vsypte do škatule. Pridajte vlažnú vodu a zaskrutkujte vrchnák. Teraz škatuľu otočte hore dnom, aby voda vytekala cez otvory. Tento jednoduchý proces premývania fazuliek a vypúšťania vody budete opakovať dvakrát denne – ráno a večer.

I keď to nebudete vidieť, už na druhý-tretí deň fazuľky vytvoria drobné púčiky klíčkov. Na štvrtý deň budú mať klíčky dva-tri centimetre. Už vtedy by sa dali jesť, ale vydržte ešte jeden deň. Na piaty deň budú dokonalé. Potom stačí kartón rozstrihnúť a pripraviť na konzumáciu.

mungo fazuľky s klíčkami
Zdroj: istock.com

Ako pripraviť fazule mungo pred podávaním?

Dobrým zvykom je zbaviť naklíčené fazuľky pred konzumáciou zelenej šupky. Nie je to také zložité, ako by sme si mohli myslieť. Klíčky vložte do veľkej misy a zalejte vodou. Väčšina šupiek vypláva na povrch. Vyberte ich a opatrne premiešavajte klíčky rukou ďalej, tak sa uvoľnia aj zvyšné. Fazuľové klíčky vydržia v chladničke maximálne tri dni, ale čerstvé sú najlepšie.

Náš tip: Naklíčené mungo fazuľky výborne chutia opražené na sezamovom oleji s nadrobno nakrájaným cesnakom, zázvorom a troškou sójovej omáčky.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.